Warmtepomp aanschaffen: de voordelen

De warmtepomp is here tot stay. Hoe werkt een warmtepomp en wat zijn de voordelen?


Een warmtepomp is hot, zo meldde brancheorganisatie Techniek Nederland op basis van een prognose van de Vereniging Warmtepompen. In de eerste helft van 2023 werden  er al net zoveel apparaten geïnstalleerd als in 2022. Met name de hybride variant is populair. Deze werkt in combinatie met een cv-ketel en is vooral geschikt voor al gebouwde en bewoonde huizen. Hoe werkt een hybride warmtepomp en wat maakt dit type zo populair?

Deze expert weet hoe het zit

Remeha, sponsor van de vt wonen&design beurs 2023, weet hoe het zit. Je vind het bedrijf in het nieuwe district Duurzaam Wonen waar maar liefst tientallen experts op het gebied van duurzaam verwarmen je van goed advies voorzien. (Boek hier alvast je tickets)

Werking van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp benut warmte uit de buitenlucht. In de praktijk is de warmtepomp een groot deel van het stookseizoen actief bij het verwarmen van je huis. Als het erg koud is, schakelt de installatie automatisch je cv-ketel in. Voor het verwarmen van water in de keuken en badkamer zorgt je cv-ketel het hele jaar door.

Bespaar op gas

Deze variant van de warmtepomp is onder andere zo populair vanwege de hoge gasprijs. De pomp bespaart gemiddeld 60% op het gasverbruik voor verwarming en warm water.

Efficiënt en milieuvriendelijk

Met een hybride warmtepomp verwarm je een woning het grootste deel van het jaar volledig elektrisch. Alleen als het buiten erg koud is, zal de cv-ketel bijspringen. Zo’n pomp is efficiënt en milieuvriendelijk.
Hoewel deze in combinatie met een cv-ketel werkt, zorgt dit wel voor een flinke CO2-reductie. Je gaat zo’n 30% minder CO2 uitstoten voor verwarming en warm water.

Subsidie aanvragen

Daarnaast is de terugverdientijd, voornamelijk bij hybride pompen, vaak gunstig. Dit komt mede doordat de overheid de aanschaf van hybride warmtepompen stimuleert met subsidies.

Verbouwen? Niet nodig

Ingrijpend verbouwen of toepassen van vloerverwarming is niet nodig. Je laat een hybride warmtepomp aan je cv-ketel koppelen en creëert zo een hybride installatie. Je kunt in elke woning met iedere cv-ketel van elk merk combineren. Zo’n pomp neemt weinig ruimte in en past in veel gevallen naast je cv-ketel.

Oh, en je woont ook nog eens comfortabel, zo’n warmtepomp is makkelijk in gebruik én de investering is goed voor de waardevermeerdering van je woning.

Hybride of volledig elektrisch?

Verwarmen met een volledig elektrische warmtepomp is de beste oplossing, je verbruikt dan helemaal geen aardgas meer. Maar niet alle woningen zijn hiervoor direct geschikt, omdat ze nog onvoldoende geïsoleerd zijn. Deze huizen vragen dan meer vermogen dan de warmtepomp kan leveren waardoor het niet warm wordt in huis. Daarom is in deze gevallen een hybride warmtepomp vaak een simpelere en slimmere investering om toch duurzaam te verwarmen. En ondertussen kan je aan de slag met verbeteren van je isolatie.

2x handige tips

  • Op www.remeha.nl/warmtewijzer kun je berekenen of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp.
  • Ook Milieu Centraal heeft een uitgebreid dossier over duurzaam verwarmen en een warmtepompcheck met daarin alles wat je wilt weten over elektrisch verwarmen. In het Duurzaam Droomhuis (ism Milieu Centraal) op de vt wonen&design beurs dat je vindt bij het district Huis&Energie, kun je alle aspecten van duurzaam wonen live ervaren. Hier zie je precies welke oplossingen er voor de verschillende ruimtes in huis zijn als het gaat om isolatie en duurzame verwarming.

Save the date: vt wonen&design beurs 2024

De vt wonen&design beurs 2024 vind je van 1 t|m 6 oktober in de Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen. Daar vind je de mooiste woonbedrijven en waanzinnig veel wooninspiratie.