Warmtepomp aanschaffen: de vijf meest gestelde vragen én het antwoord

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp? Wat kost zo’n pomp? En moet je eigenlijk nieuwe radiatoren? Deze expert weet precies hoe het zit en geeft antwoord op de 5 meestgestelde vragen over een warmtepomp.

Overweeg je om een warmtepomp aan te schaffen? Goed plan, met een warmtepomp verwarm je je huis zonder dat je hier aardgas voor nodig hebt. Duurzaam verwarmen, wordt dat genoemd. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, van een hybride type met buitenunit tot volledig elektrische met PVT-panelen. Welke soorten er zijn en wat ze kosten heeft Milieu Centraal voor je op rij gezet. Ontdek het op deze pagina.

Deze organisatie weet namelijk echt alles van dit onderwerp. We vroegen Joanneke de Jongh, communicatieadviseur naar de meest gestelde vragen over de warmtepomp én de antwoorden.

1. Hoeveel geluidoverlast heb je van een warmtepomp?

‘Een warmtepomp heeft vaak een buitenunit. Zo’n unit doet een beetje denken aan een airco. De ventilator van deze unit maakt geluid als de warmtepomp draait. Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de eigenaren (72%) nooit geluidsoverlast ervaart. Hetzelfde geldt voor een even groot percentage voor de buren die ook geen overlast ervaren van het geluid. Er is ook een klein deel dat wel overlast ervaart. Zo ervaart een op de zes (16%) in de nacht geluidoverlast en een op de acht (12%) gedurende de dag. Bij 7% van de warmtepompeigenaren ervaren hun buren overlast.
Er zijn een aantal tips om geluidsoverlast te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een geluidskast en dempende voeten gebruiken. Ook kun je kiezen voor een warmtepomp die minder of geen geluid maakt. Daarnaast is het van belang om de juiste plek voor de buitenunit te kiezen om zo overlast te voorkomen. Een installateur kan je hierover adviseren. Meer handige adviezen over het geluid van een warmtepomp vind je trouwens ook in ons dossier met tips voor het plaatsen van een buitenunit.'

2. Wat is een hybride pomp?

‘Een hybride warmtepomp is een kleinere warmtepomp. Deze werkt samen met je cv-ketel, het gevolg is dat je hierdoor minder aardgas verbruikt. Deze pomp werkt op stroom. Om je huis te verwarmen, haalt het apparaat de warmte uit de buitenlucht of uit ventilatielucht. Deze warmtepomp houdt het op veel dagen aangenaam in huis. Als het buiten erg koud is, of als er snel warmte nodig is (bv in de douche), dan zorgt je cv-ketel daarvoor. In principe is ieder huis geschikt voor een hybride warmtepomp. Maar als je je woning beter isoleert, dan heb je er meer aan.

Voor deze warmtepomp ben je trouwens inclusief de installatie ongeveer 6.000 euro kwijt en 8.100 als je een nieuwe cv-ketel erbij doet. Hierbij gaan we uit van een pomp met een vermogen 4kW, wat voor de meeste huishoudens genoeg is. Tip: denk aan de subsidie van de overheid. Hiermee kun je ongeveer 2500 euro terug krijgen. Op onze site vind je meer info hierover. En mooi meegenomen:  je energierekening gaat omlaag.’

3. En moet je eigenlijk nieuwe radiatoren als je een warmtepomp overweegt?

‘Om hier antwoord op te kunnen geven, eerst het volgende. Warmtepompen geven hun warmte af via het water dat door de verwarming loopt. Een warmtepomp werkt met een lagere temperatuur. Waar een cv-ketel meestal afgesteld is op maximaal 60 of 80 graden, is dit bij de warmtepomp, 35 tot 55 graden. Toch wordt je huis warm genoeg als je verwarmt met een warmtepomp, Een hybride warmtepomp valt terug op de cv-ketel als dat nodig is. Voor een volledig elektrische warmtepomp (helemaal van het gas af) heb je voldoende isolatie nodig en een afgiftesysteem met voldoende oppervlakte. Vloerverwarming is bijvoorbeeld heel geschikt, maar ook gewone radiatoren kunnen voldoende zijn, of makkelijk gemaakt worden. In dit artikel lees je alles over lage temperatuur verwarming en hoe je erachter komt of jouw radiatoren hier geschikt voor zijn.’

4. Moet ik een warmtepomp nemen als m’n cv-ketel nog goed is?

‘Doet je cv-ketel het nog goed? En is deze ongeveer vijf jaar oud? Dan kan je een hybride warmtepomp nemen en je bestaande cv-ketel houden. Ook als deze al wat ouder is, kun je dit overwegen. In dit geval is het wel zo dat investeren in betere isolatie om gas te besparen een betere keuze is. Zo kun je in één keer overstappen op een volledig elektrische warmtepomp, als je cv-ketel straks aan vervanging toe is.

Of kies voor een warmtepomp die je nog een aantal jaren hybride gebruikt, en als je huis er helemaal klaar voor is, ook helemaal elektrisch kunt gebruiken. Dan zijn er trouwens wel wat aanpassingen nodig, maar je kunt wel dezelfde warmtepomp blijven gebruiken. Dit noem je een all-electric-ready installatie.’

5. Heb ik zonnepanelen nodig als ik een warmtepomp wil aanschaffen?

‘Nee, je hebt geen zonnepanelen nodig als je een warmtepomp neemt. Ook als je jouw stroom van het elektriciteitsnet afneemt, bespaar je met een warmtepomp op je energierekening. Wel is het zo dat zonnepanelen samen met een warmtepomp meer opleveren voor je portemonnee. Een deel van de stroom die je opwekt met zonnepanelen wordt gebruikt door de warmtepomp en hoef je dus niet in te kopen. En je levert stroom terug aan het net, waardoor je energierekening lager zal uitvallen.’

Tip: tool om te ontdekken of een warmtepomp bij jouw huis past

Wil je weten of een warmtepomp past bij jouw woning? Milieu Centraal heeft hiervoor een handige tool ontwikkeld waarmee je onafhankelijk advies op maat krijgt. In een paar minuten ontdek je of jouw huis al voldoende isolatie heeft, welke warmtepomp past, wat de kosten zijn en hoeveel je dit oplevert.

Kom naar het adviesplein

Van 1 tot en met 6 oktober 2024 is het weer zo ver! Dan vindt de meest inspirerende woonbeurs van Nederland plaats. In het district Duurzaam Wonen Expert op het gebied van verduurzamen van je woonstijl is Milieu Centraal. Met een groot team staan zij voor je klaar op hun Adviesplein. Stel al je duurzame vragen voor het antwoord waarmee je aan de slag kunt. Ook zijn er tientallen bedrijven om je te adviseren over alle aspecten van een duurzaam huis. De meest innovatieve technische oplossingen voor energiebesparing worden hier getoond door deskundige bedrijven.