Upcycle je meubels: zo geef je ze een tweede leven

Wie kiest voor het opknappen van zijn of haar meubels is goed bezig. Als je je spullen namelijk hergebruikt in plaats van meteen iets nieuws te kopen, bespaar je grondstoffen, energie en voorkom je afval. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee. Vraag je je af hoe je dat aanpakt? Zo geef je jouw meubels een tweede leven.

Duurzaam met je meubels omgaan begint vooral bij het nadenken over de keuzes die je maakt. Een nieuw meubelstuk dat je koopt en na korte tijd weer wegdoet heeft, zonder dat je het misschien beseft, een behoorlijke impact op het milieu. Dat zit ’m in de productie en transport van je meubel. Het kost namelijk veel materiaal en energie om meubels te maken en te vervoeren. Je afgedankte meubel zorgt daarmee voor een behoorlijke CO2-uitstoot als je het afdankt voordat het eigenlijk echt stuk is.

Maar dat is makkelijk te voorkomen! Als je ervoor kiest om jouw meubelstuk te repareren, opnieuw te stofferen of op te knappen, dan verleng je de levensduur en verbruik je minder grondstoffen. Een bijkomend voordeel: het is ook nog eens heel leuk om zelf aan de slag te gaan!

Dit zijn duurzame opties

We zetten een aantal duurzame opties voor je op een rij en slimme tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Make-over voor je meubel

Ben je uitgekeken op die kast of het schommelstoeltje van oma? Is het hout dof of de verf aan het bladderen? Geef je meubels dan een make-over. Bijvoorbeeld met een likje verf. Verf verstandig. Wist je dat de milieubelasting van verf het laagst is als je er zo min mogelijk van nodig hebt en de verflaag lang goed blijft? Dat doe je als volgt: kies de juiste verf voor je klus en lees de instructies zodat je weet hoe je de verf goed aanbrengt. Je kunt kiezen voor verf met het EU-Ecolabel of Nordic Swan Ecolabel. En koop niet meer verf dan je nodig hebt. Nog een belangrijke tip die misschien gek lijkt: als je klaar bent met je verfklus, gooi dan je kwasten weg bij het restafval en spoel ze niet uit onder de kraan!

Vraag ook eens om je heen voordat je verf of andere klusmaterialen gaat kopen. Want veel mensen hebben nog wel een restje verf, lapjes stof of een halve rol behang liggen. Kijk ook eerst wat je zelf nog hebt liggen. Behang dat over is of plakfolie kun je ook gebruiken voor decoratie of voor de kastplanken. En wees eens creatief: zoek in kringloopwinkels naar andere greepjes voor een lade of maak ze zelf van een oude leren riem.

Kunnen we het maken? Nou en of.

Ojee, jouw meubel is stuk. Wat nu? Je kunt bijvoorbeeld op het online platform Jafix verschillende handleidingen downloaden voor kleine en grote reparaties aan meubels. Bij een repair cafe kunnen ze je ook helpen, om samen die loszittende leuning of afgebroken tafelpoot te repareren. Gereedschap nodig? Je hoeft niet altijd meteen gereedschap te kopen voor je klus. Je kunt dit ook huren bij de bouwmarkt of lenen bij iemand bij jou in de buurt via online platforms als Peerby of de buurtapp Nextdoor.

En een laatste tip: wees niet bang om het zelf te proberen. Je meubel is toch al stuk, dus probeer het gewoon! Google voor de juiste ondersteuning. Kom je erachter dat het toch te lastig is om zelf te maken? Bekijk dan eerst hoeveel het zou kosten om het te laten repareren. En besluit dan of je het die kosten waard vindt.

Nieuw stofje erop

Ieder jaar gooien we in Nederland 80 miljoen kg weg aan groot zitmeubilair dat vaak nog lang niet versleten is. Meubels gaan meestal naar de milieustraat. Nog bruikbare meubels worden vaak naar kringloopwinkels gebracht. Wat niet meer hergebruikt kan worden, wordt gerecycled of gaat naar de afvalverbranding. Zonde toch?

Maar wat nou als die vlekken echt niet meer uit de bekleding gaan of de zitting kapot is? Dan is het opnieuw laten stofferen van je meubels misschien een goed idee. Dan kunnen ze zomaar weer 10 jaar mee. Meer over weten hoe dat werkt? Stoffeerder Jaap Boukens uit Grootebroek weet alles over stofferen en wanneer dit nog een goede optie is. In dit mini-magazine van Milieu Centraal lees je het antwoord.

Upcycle het

Kijk eens met een andere bril naar het meubelstuk dat je misschien toch weg wilt doen. Komt het ergens anders in huis misschien tot zijn recht? De commode uit de kinderkamer is misschien best een goede opberger in de schuur. Of kun je er ook iets anders mee? Want sommige meubelstukken of items in huis laten zich ook heel goed recyclen tot iets nieuws. Kun je van het oude tafelblad bijvoorbeeld wandplanken (laten) zagen? Een vlaggetjeslijn maken van het tafelkleed dat je niet meer gebruikt? En met een beetje handigheid wordt die mooie vintage vaas een toffe lamp.

Voor wie meer wil weten: 3x handige links

1) Drie ontwerpers over hoe zij zich inzetten voor een duurzaam interieurproduct.

2) Verantwoord verf kiezen: dat doe je zo.

3) Bij het online platform The Substitute, partner van Milieu Centraal, vind je superveel inspiratie over duurzaam wonen; van de vloeren tot aan het plafond en van de babykamer tot aan de zolder.

Over Milieu Centraal

Kenniscentrum Milieu Centraal is hét kenniscentrum voor duurzaam leven en geeft consumenten praktische tips en adviezen voor iedere duurzame stap: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar sites en sociale media dagelijks zo’n 40.000 consumenten en werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.