Ode aan de makers: wil je zien deze creatieve woonitems

Wat is er toch veel ontwerptalent in Nederland en België. Ontwerpers en creatieve makers die het bedenken en maken van design woondecoratie tot kunst hebben verheven. Hier moet je zijn voor de leukste, meest creatieve en bijzondere woonaccessoires.

We verzamelden een aantal van onze favorites voor originele woonitems, gemaakt door creatievelingen in hun studio of atelier. Vaak zijn hun producten voorzien van een functioneel karakter, gemaakt met liefde en ontstaan uit ambacht. En niet onbelangrijk: ze zijn een echte lust voor het oog.

Design & DIY

Elegant, vakmanschap en ecologisch verantwoord: we hebben het over de prachtige design woondecoratie van het Belgische designlabel House Raccoon! In hun Antwerpse atelier wordt er, met de hand, prachtige decoratie gemaakt, zoals Alfie, hierboven op de foto.

Daarnaast kan je met hun producten ook lekker zelf aan de slag. Het bedrijf biedt bijvoorbeeld verschillende DIY-kits aan, waarmee je de leukste woonitems zelf maakt, zoals dit toffe theelicht. Of je volgt er heerlijk een keer een van hun creatieve workshops.


Kunstzinnig design

Ook bij Rumah Interior, dat huis interieur betekent in het Indonesisch, vind je wanddecoratie en woonaccessoires die gemaakt zijn met liefde voor het ambacht, creativiteit en oog voor duurzaam wonen. In het atelier in hartje Utrecht wordt met de hand op eigen tempo gewerkt, bijvoorbeeld aan wanddecoratie, dienbladen en sierkaarsen. Kenmerkend voor de collectie van Rumah Interior zijn de neutrale kleuren. Want: 'het alledaagse leven is dynamisch genoeg,’ aldus de makers. Voor de collectie wordt met verschillende, duurzame materialen gewerkt, zoals het milieuvriendelijke PET-vilt voor wanddecoratie dat geluid absorbeert. En Stuc Deco, een hoogwaardige, decoratieve, duurzame en milieuvriendelijke stuc. En hun populaire onderzetter is gemaakt van milieuvriendelijk acrylhars op waterbasis. Verschillende van hun zeepbakjes, dienbladen of onderzetters worden gegoten met deze duurzaam acrylhars.

Wie wil kan ook hier trouwens lekker zelf aan de slag met een creatieve workshop in het atelier. ‘Terug naar de tijd waar men met de handen aan de slag gaat om een eigen duurzaam product voor in de woning te maken.’


Metaal met een verhaal

De producten uit de collecties K’willeminhuis, K’willemindetuin en K’willeminkleur zijn tijdloze woon- en tuinobjecten, gemaakt van metaal met een verhaal. Ze worden geproduceerd door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt die met liefde en vreugde aan de producten werken. Alle objecten, van kandelaar tot tuinschaal, worden met de hand gebogen van dun rond staal. De mix van een ‘wonky’ uitstraling en het gebruik van verschillende vormen restanten staal, maken dat elk item uniek is. De nieuwste collectie bestaat uit drie varianten organische schalen voor op tafel: een lage schaal, een middelhoge schaal met ring en een hoge schaal met dunne poten. Serveer er bijvoorbeeld hapjes of koekjes op, of style ze met mooie interieuritems, zoals schelpen of andere natuurvondsten. Je maakt simpel een stijlvolle setting door de schalen te combineren.

Functioneel en tijdloos

De producten van het duurzaam merk Nederlandse House of Thol zijn allemaal ontstaan als oplossingen voor problemen waar de ontwerpers zelf tegenaan liepen. Ze hebben als doel een groen dagelijks leven toegankelijker en praktischer te maken. Zo bedachten ze bijvoorbeeld bloembesparende schikschijven, een olla-geïnspireerde watergeefsysteem dat binnenplanten op natuurlijke manier genoeg water geeft, een eenvoudig kweeksysteem voor microgreens en een natuurlijk koelende terra-cotta schaal waarmee je fruit en groente apart kunt bewaren zodat er minder weggegooid hoeft te worden. House of Thol is een onderzoekend ontwerpbureau en onafhankelijk merk met een sterke, herkenbare stijl die duurzaamheid en esthetiek combineert. Hun collectie is functioneel en tijdloos en wereldwijd op steeds meer plekken te verkrijgbaar.

Boek snel je tickets

Kom je deze mooie producten (en meer) in het echt bekijken? Goed idee! De vt wonen&design beurs 2024 is dé plek om je te laten inspireren. De woonbeurs vindt plaats van 1 T/M 6 oktober 2024 in Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen.