Natuurlijk isoleren: do's and dont's

Het isoleren van je huis is goed om te doen, voor je portemonnee en het milieu. Maar wist je dat je nog méér positieve impact kunt maken met het isoleren van je huis? Deze expert geeft je slimme tips.

Ga je isoleren? Goed plan. Je huis verliest zo namelijk minder warmte en dat bespaart energie. Daar help je het klimaat mee en je energierekening wordt er lager van. En je kunt nog méér positieve impact maken met het isoleren van je huis, zo tipt deze expert van Milieu Centraal.

Hoge isolatiewaarde, lage milieu-impact

Suzanne Hoogers, communicatieadviseur bij deze organisatie, weet hoe je dit aanpakt. ’Meer impact maken doe je door te kiezen voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde en een lage milieu-impact. Hou bij het isoleren ook rekening met beschermde diersoorten die onder jouw dak of in jouw spouwmuur kunnen leven. ‘ Ze tipt je graag een paar do’s en don’s.  

Do's:

  • Kies voor isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Op de site van Milieu Centraal vind je voor verschillende delen in huis (zoals buitenmuur of vloer) een overzicht van goede isolatie.  
  • Natuurlijk heeft de productie, transport en de verwerking van isolatiemateriaal ook impact op het milieu. Die impact, de zogenaamde milieukosten, is niet voor elk type materiaal even groot. Milieu Centraal vergelijkt de milieukosten van isolatiemateriaal met de milieuwinst die het oplevert door energiebesparing.  Check hier per isolatieklus (isoleren schuin dak, spouwmuur, voorzetwand en onderkant vloer) welke materiaal een aanrader is en welk materiaal juist niet.
  • Zorg dat je het materiaal zo strak mogelijk aanbrengt: hoe minder naden er zitten, hoe beter. Zitten er toch open naden? Dicht die dan zoveel mogelijk met overgebleven isolatiemateriaal. Lukt dat niet, gebruik dan compriband, kit of schuim. Voor kieren rond ramen en deuren gebruik je het beste tochtstrips of schuimband.  
  • Ga je isoleren, kijk dan per klus welk materiaal precies past bij jouw huis. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte op zolder, maar wil je wel een goede isolatielaag aanbrengen? Dan is het goed om te weten dat je bij eenzelfde isolatiewaarde van PIR hardschuimplaten een kleinere dikte nodig hebt dan bijvoorbeeld van steenwol.
  • In de spouwmuur of onder het dak van je huis kunnen beschermde dieren wonen. Die mag je volgens de wet niet verstoren of doden. Kies voor een bedrijf dat natuurvriendelijk kan isoleren, zodat het isolatiebedrijf rekening houdt met deze dieren. Ga je zelf aan de slag? Hou er dan rekening mee dat je mogelijk melding moet doen van de werkzaamheden bij het Omgevingsloket.

Don'ts:

  • Isoleren met schapenwol? Kies liever voor een ander materiaal. Schapenwol als isolatiemateriaal heeft namelijk een hoge milieu-impact. Om je een idee te geven: de uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan) is bijvoorbeeld 20 keer zo hoog als die van steenwol of glaswol en 4 keer zo hoog als die van kunststof hardschuim isolatiemateriaal (PIR, PUR) met dezelfde isolatiewaarde. Het kost veel meer dan 20 jaar voordat de milieu-impact van schapenwol wordt gecompenseerd door de hoeveelheid CO2 die je bespaart met deze isolatie.
  • Gespoten PUR-schuim is ook geen aanrader. Als dit materiaal eenmaal ergens op is gespoten, is het moeilijk te recyclen. Bij PUR-schuimplaten speelt dit probleem trouwens niet.

Kom naar het adviesplein

Van 1 tot en met 6 oktober 2024 is het weer zo ver! Dan vindt de meest inspirerende woonbeurs van Nederland plaats. In het district Duurzaam Wonen Expert vind je alles op het gebied van verduurzamen van je woonstijl. Hier staat Milieu Centraal met een groot team voor je klaar op hun Adviesplein. Stel al je duurzame vragen voor het antwoord waarmee je aan de slag kunt. Ook vind je in dit district tientallen bedrijven om je te adviseren over alle aspecten van een duurzaam huis. De meest innovatieve technische oplossingen voor energiebesparing worden hier getoond door deskundige bedrijven.

Zien we je daar?